Log in
Vinaora Nivo Slider 3.x

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

ИНВЕСТИЦИОННА ПРОГРАМА НА ОБЩИНА БАНСКО ЗА…

Инвестиционната програма на Община Банско за 2021...

СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БАНСКО

На редовното си заседание днес, общинските съветници...

Мартеници

С изработени от тях мартеници, първолаците от...

БАНСКО Е ЛЮБИМАТА ДЕСТИНАЦИЯ НА БЕЛИЯ…

Приключиха състезанията за Световната купа по ски...

Честита Баба Марта!

Честита Баба Марта, скъпи деца, уважаеми съграждани...

Пиринска роса

В слънчевия февруарски ден, танцов ансамбъл "Пиринска...

Във връзка с предстоящите международни спортни…

Във връзка с предстоящите международни спортни събития...

КОНКУРСИ „НАЙ-ДОБЪР УЧЕНИК” И „НАЙ-ДОБЪР КЛАС”…

МКБППМН – Банско обяви резултатите от конкурсите...

Световен ден на Земята

По случай Световния ден на Земята –...

СОЦИАЛНА УСЛУГА "АСИСТЕНТСКА ПОДКРЕПА"

Община Банско стартира нова социална услуга  „Асистентска...

Дарение

Ръководството, целият персонал, учениците и децата от...

Крие ли интернет общуването рискове?

За 17-та поредна година в България се...

СПОРТНИ НОВИНИ

ОЛИМПИЙСКИ НАДЕЖДИ

 Деца от спортни клубове  от Банско взеха участие в Олимпийския зимен младежки фестивал от 18...

НАШИТЕ ДЕЦА

ДЕЦА И ДЪРВЕТА ЩЕ РАСТАТ ЗАЕДНО

За втора поредна година децата от община Банско участват в кампанията „Засаждаме бъдеще” с Гората.бг...

БАНСКО Е ЕДИН ОТ МАЛКОТО ОТВОРЕНИ СКИ КУРОРТИ В ЕВРОПА, ТРЯБВА ДА ГО ЗАПАЗИМ БЕЗОПАСЕН

Банско е сигурна и безопасна туристическа дестинация. Това беше констатирано от екип на Министерство на туризма, воден от министър Мариана Николова.  По време на инспекцията тя беше придружавана от кмета на община Банско Иван Кадев и Иван Обрейков -маркетинг директор на фирмата концесионер на Ски зона Банско и народния представител Александър Мацурев, на които благодари за положените усилия .

Въпреки че са изпълнени всички предписания на здравните власти и на указанията на Министерство на туризма, е необходимо да се предприемат допълнителни мерки, които да гарантират хигиената и безопасността на туристите, препоръча министър Николова. За да не се получава струпване на хора в близост до местата, където се продават храни и напитки за консумация на открито,  да се поставят мини пейки и малки маси, за да могат туристите да се хранят нормално. Да се поставят и достатъчно на брой химически тоалетни в ски зоната, бяха част от указанията на министър Николова.

Тя обърна внимание на общата отговорност на всички заети в туристическия бранш за спазване на правилата, както и на личното поведение на туристите, свързано с безопасността, за да може ски курортите да останат отворени. Тя бе категорична, че по отношение на храненето в ресторантите на хотелите, то ще се осъществява в рамките на лимитирания час 22.00 ч., като допълнително министерството препоръчва на бранша да бъде осигурен сменен режим за изхранването, за да може да се избегне всяко струпване на хора. На този етап е невъзможно посрещането в хотелите на Новата 2021 година.

„Всеки ден наблюдаваме обстановката, следим я прецизно по отношение на това да видим с колко намаляват бройките и какви са възможностите евентуално след Нова година да отпуснем мерките”, заяви министърът на туризма.

Тя допълни, че в компетенциите на РЗИ и БАБХ е да проверяват спазват ли се правилата, но и местните власти и туристическия бранш могат да въведат свои мерки  и даде за пример Пампорово, където има ковид-охрана, която е към хотелите и на самото ски-съоръжение не допуска струпване на хора.

Министър Николова посочи препоръката на СЗО за прекарване на повече време на открито в планините. Хубавото време е предпоставка в Банско да дойдат много хора през празничните и почивните дни и от нашата дисциплина ще зависи да имаме зимен сезон, макар и очакванията са да посрещаме най-вече български туристи и от балканските страни, които могат да се придвижват с автомобили по т.н. здравни коридори.