Log in
НАЙ-НОВО:

Обръщение на кмета на община Банско Иван Кадев

19-10-2020 Новини за Банско

Уважаеми български лекари, С огромно уважение ви поздравявам по случай Деня на българския лекар...

Виж повече

УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ НА БАНСКО Е СВЪРЗАНО С РАЗЛИЧНИ В…

19-10-2020 Новини за Банско

По покана на кмета на общината Иван Кадев, на работна среща в Банско...

Виж повече

ЗАПОЧВА РЕХАБИЛИТАЦИЯТА НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ МАРШРУТИ Н…

15-10-2020 Новини за Банско

С празничен водосвет беше дадено началото на строително-монтажните работи по рехабилитация на част...

Виж повече

БАНСКО РЕЦИКЛИРА! Всички заедно за природата!

13-10-2020 Новини за Банско

През м. октомври стартира кампания за събиране и рециклиране на отпадъци от хартия...

Виж повече

УЧРЕДИ СЕ РЕГИОНАЛНА ЗАНАЯТЧИЙСКА КАМАРА – БАНСКО

12-10-2020 Новини за Банско

Занаятчии от Банско и техни колеги от други градове учредиха Регионална занаятчийска камара...

Виж повече

КМЕТЪТ ИВАН КАДЕВ СЕЗИРА МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА И БАН ЗА ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ ИСТОРИЧЕСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ НА БАНСКО

Във връзка с откриването на паметна плоча с барелеф на Неофит Рилски в село Баня, община Разлог, на която е написано, че великият български възрожденец е роден в селото, кметът на община Банско Иван Кадев изпрати писма до Министерство на културата и до Българската академия на науките.

Към акад.проф.дмн Юлиан Ревалски, председател на БАН и чл.кор.проф.дин ВасилНиколов, зам.-председател на БАН, кметът на Банско се обръща с молба да бъде изготвено официално експертно становище от компетентната секция на Института за исторически изследвания, с което най-престижната национална научна институция БАН да се произнесе за родното място на Неофит Рилски и така да се сложи край на посегателствата върху историческата идентичност на гр.Банско.

С нарочно писмо Иван Кадев се обръща и към министъра на културата Боил Банов. В него кметът на Банско изразява дълбоко възмущение от безродното поведение и обида към националната памет.

„Възмутени сме, че Инициативен комитет в с.Баня, община Разлог, съвместно с читалище „Просвета 1908” с.Баня и със съгласието на кмета на община Разлог, изгради паметна плоча с барелеф пред мястото на мнимата родна къща на Неофит Рилски в същото село. Този факт е сам по себе си абсурден, тъй като без всякакво съмнение е доказано от научните среди, че родното място на видния будител и духовник Неофит Рилски е град Банско”, се казва в писмото на кмета Иван Кадев. Той подчертава, че опитите му да се изглади историческата несправедливост, не са срещнали разбиране от страна на кмета на община Разлог Красимир Герчев.

От името на гражданството на Банско, Иван Кадев настоява пред министъра на културата да бъде разпоредена спешно проверка на законността на паметника и да бъде потърсена отговорност от лицата, разрешили построяването му, а също да бъде премахната паметната плоча, с която се прави опит да се легализира една историческа кражба на памет и чрез нея се легализират неистини. Кметът на Банско настоява още да бъде потърсена административна отговорност от ръководството на читалище „Просвета 1908” с.Баня, което некомпетентно е мотивирало инициативния комитет за поставянето на плочата и така се явява съучастник в престъпление.

 

neofit-rilski

cao final 1

cao final 1

eobshtina

konsultacii

cao final 1

eobshtina

hotline

cao final 1

konsultacii

image001

e-paybaner

easypay

НОВИНИ

Обръщение на кмета на община Банско Иван Кадев

Уважаеми български лекари, С огромно уважение ви поздравявам по случай Деня на българския лекар и Деня...

Общински съвет Банско