Log in

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Младата учителка от Начално училище „Свети Паисий Хилендарски” гр.Банско Светлана Глушкова спечели наградата „Любим учител” в деветото издание на едноименния конкурс, организиран всяка година от регионалния ежедневник в.”Струма”.

СВЕТЛАНА ГЛУШКОВА ОТ НУ”СВ.ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ” ГР.БАНСКО…

Младата учителка от Начално училище „Свети Паисий...

АНКЕТА за представители на местния бизнес, НПО и заинтересовани страни

АНКЕТА за представители на местния бизнес…

АНКЕТА за представители на местния бизнес, НПО...

АНКЕТА за гражданите

АНКЕТА за гражданите

АНКЕТА за гражданите  План за интегрирано развитие...

Община Банско взе участие на информационен деск, организиран от Министерство на туризма, в най-голямото международно изложение за туризъм в Атина - 8-th Athens International Tourism & Culture Expo 2021, което сe проведе от 25 до 27 ноевмри.

ОБЩИНА БАНСКО ВЗЕ УЧАСТИЕ В ОСМОТО…

Община Банско взе участие на информационен деск...

Алпийската скиорка Стела Янчовичина от Ски клуб

УСПЕХ ЗА СТЕЛА ЯНЧОВИЧИНА ОТ СКИ…

Алпийската скиорка Стела Янчовичина от Ски клуб...

Кметът Иван Кадев получи наградата на Община Банско като най-добрата целогодишна дестинация през 2021 г. – едно заслужено признание, постигнато в резултат на общите усилия на общинските власти и на туристическия бранш в Банско и Добринище.

ОБЩИНА БАНСКО ПОЛУЧИ ПРИЗ ЗА "НАЙ-ДОБРА…

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ връчи...

Община Банско проведе работна среща във връзка с подготовката и старта на предстоящия зимен туристически сезон.

БАНСКО И ДОБРИНИЩЕ СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА…

Община Банско проведе работна среща във връзка...

Годишни награди в туризма 2021

В ход е електронното гласуване за Годишни...

НАБОР НА КАНДИДАТИ ЗА КАДРОВА ВОЕННА…

О Б Я В А ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА...

Костадин Глушков от Банско се нуждае от незабавната помощ, за да живее. За броени дни трябва да бъдат събрани 20 хиляди евро за животоспасяваща повторна трансплантация на бъбрек в болница „Флорънс Найтингейл“ в Истанбул, Турция.

ДА ПОМОГНЕМ!

Костадин Глушков от Банско се нуждае от...

В Деня на народните будители, кметът Иван Кадев връчи почетния знак на Община Банско за присъждане на титлата

Будителите на Банско за 2021

В Деня на народните будители, кметът Иван...

В празничния ден, когато честваме делото на народните будители, в Банско отвори врати нова детска градина.

В БАНСКО ОТВОРИ ВРАТИ НОВА ДЕТСКА…

В празничния ден, когато честваме делото на...

СПОРТНИ НОВИНИ

ТРЕТО МЯСТО ЗА НИКИ КАЛИСТРИН В КРАЙНОТО КЛАСИРАНЕ НА СВЕТОВНАТА КУПА

ТРЕТО МЯСТО ЗА НИКИ КАЛИСТРИН В КРАЙНОТО КЛАСИРАНЕ НА СВЕТОВНАТА КУПА

На 29 октомври в градчето Лимоне Сул Гарда, на езерото Гарда в Италия, се проведе...

НАШИТЕ ДЕЦА

Завърши Детска полицейска школа 2021

Завърши Детска полицейска школа 2021

С връчване на грамоти, подписани лично за всяко дете от началника на РПУ Банско Кирил...

ЧИТАЛИЩЕ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ -1894” - гр. БАНСКО

Читалище „Никола Вапцаров - 1894“ е самобитно духовно средище и модерен културен център. Читалището в Банско пази стародавните традиции на своя град и надгражда нови и модерни културни практики. То е място, осигуряващо достъп до култура и информация. Място, където всеки може да се развива като творец.

Работата на читалището е насочена в изпълнение на следните основни цели:

  • Да опазва културно-историческото наследство и националните традиции
  • Да съдейства за развитие на културния туризъм в общината чрез максимално използване на културно-историческото наследство и местните традиции, да подпомага дейността по издирване на фолклорното наследство, етнографията и краезнанието на територията на общината
  • Да работи за осигуряване на по-добра и съвременна образователна, културна, социална и информационна среда на населението
  • Да създава възможности за личностна изява на младите хора
  • Да разшири съдържателния и социалния обхват на читалищната дейност за привличане на по-широк кръг от населението
  • Да поддържа активно партньорство с Общинската администрация и неправителствените организации, както и с други културни институти и бизнеса.

 

Читалището реализира тези цели със следните свои дейности:

 

БИБЛИОТЕЧНА ДЕЙНОСТ

Библиотеката при читалище „Никола Вапцаров 1894” - гр. Банско изпълнява своята основна функция като обществена библиотека – да съхранява, обновява, обогатява фонда и предоставя информация на своите потребители за библиотечната си колекция, която наброява 52 500 тома литература от различни отдели на знанието. Информационно-документалните масиви се обогатяват непрекъснато, като библиотеката се стреми да предоставя информация според потребителското търсене, както и неограничен достъп до фондове и услуги на всеки потребител. Мисията и функциите на библиотеката се дефинират от обществените порядки и от очакванията към нея. Ролята, която библиотеката е поемала се е променяла в различните времеви отрязъци. Новите технологии оказват по-сериозно въздействие върху библиотеката. Тя работи по програма „Глобални библиотеки”, чрез която потребителите могат да ползват информационно-комуникационните технологии. Успява да съхрани интереса към печатното богатство на библиотеката и същевременно да въведе добри практики в сферата на комуникацията и информацията.

В библиотеката се провеждат и културно-просветни прояви. Целта им е популяризиране на книгата, стимулиране на четенето и творчеството, както и изграждане на облика на библиотеката като институция, която заема важно място в социалния живот на читатели и потребители.

 

КУЛТУРНО ПРОСВЕТНА ДЕЙНОСТ

С разнообразни по форма и съдържание модели на културно-просветната дейност читалището отбелязва годишнини на бележити дати, личности и събития, официални и професионални празници, празници от християнския календар. Още в първия ден на годината оживява един празник, останал във времето и продължен днес – Новогодишен кукерски карнавал, подготвен от махалите участници с помощта на читалището. С различни форми на културно-просветна дейност се отбелязват Бабинден, Деня на самодееца, Деня на жената, Цветница, Великден, Коледа. Честват се 3-ти март – Национален празник на РБългария, 24 май – Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура, 1 юни – Ден на детето, 2 юни – Ден на Ботев, 5 октомври – Ден на Банско, 1 ноември – Ден на народните будители и други официални празници.

Читалището организира срещи и с местни творци. То е ревностен пазител на фолклорните традиции на Банско. Организира фолклорни концерти, събрали в себе си красотата на банската песен, ритъма на хорото, багрите на банската носия и колоритен бански хумор.

Всички културни прояви, организирани от читалището, се радват на изключителен интерес и се посещават от банскалии и гости на града.

 

ХУДОЖЕСТВЕНО – ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ

В читалището развиват своя талант и умения много деца и възрастни. Всички самодейни състави са основни участници в културните прояви от празничния календар на читалището, както и този на община Банско. Банскалии и гости на града познават и обичат самодейците на читалището. Чрез любителското творчество в читалището се поддържа жив прекрасния бански фолклор, поддържа се жива връзката между млади и стари.

 

ПЕСЕННО ИЗКУСТВО

Песенната традиция на Банско съществува от далечното минало.С артистичното си присъствие и завладяващите си гласове, певците на читалището пленяват сърцата на слушателите. Характерното за Банско двугласно пеене е в основата на изпълненията на:

Мъжки певчески групи

„Стар мерак” с ръководител Борис Хаджипопов

„Банскалии” с ръководител Димитър Касапинов

Група за бански и масови песни с ръководител Димитър Бачев

Женски певчески групи

„Пирински  бисери” с ръководител Йорданка Чорбаджийска

„Глазненски напеви” с ръководител Надежда  Хаджиласкова

„Извор”с ръководител Йорданка Маркова

Детски и младежки певчески състави:

„Банска младост” с ръководители отец Георги Касапинов и Димитър Касапинов

„Бански старчета” с ръководител Атанас Янчовичин

 

ТАНЦОВО ИЗКУСТВО

Танцовите състави на читалището популяризират характерните  за Банско и региона  народни танци. Те са школа за музикална и танцова култура. Играят се най-обичаните български хора, танци на други народи и модерни танци.

Формации за български народни танци - ”Палавници”, „Забавление”, „Веселие” и „Пиринско настроение” с хореограф Десислава Баханова

Танцова школа „Арт-денс” за български народни и характерни танци с хореограф Райна Асева.

Хора от различни фолклорни области на България и сценични танци, разучават банскалии и гости на града в танцовите формации:

„Еуфория” с хореограф Десислава Баханова

„Бански фукли” и „Мераклии”  с хореограф Райна Асева

Танцов клуб  за латино танци, хип-хоп, мажоретни и модерни танци  ”Силвана денс” с хореограф Силвана Ханджийска

Танцова школа за деца „Groovy Moovy Dance” с ръководител Ани Апостолова

 

ТЕАТРАЛНО ИЗКУСТВО

Театрален  състав ”Банско” с ръководител Елена Калайджиева

Театрално студио „Шапка на тояга” с ръководител Силвия Терзиева

 

ДЕТСКА МУЗИКАЛНА ШКОЛА

Запознава децата с основни музикални понятия и умения , възпитава музикална култура и усет към красивото.

- клас по пиано  с преподавател Асен Тренчев

- клас по тамбура с преподавател Димитър Касапинов

- клас по поп и джаз пеене с преподавател Асен Тренчев

Доброто ниво на изпълнение и богатия репертоар, дават възможност на самодейните състави и изпълнители на читалището да участват във фестивали, конкурси, турнири и събори и да печелят престижни награди и приятели в станата и чужбина.

Читалище „Никола Вапцаров-1894“ е модерен културен център с богата материално-техническа база, отговоряща на всички съвременни изисквания. То  участва в организацията и дава сцена на големи културни събития, организирани от община Банско, като: Международен балетен фестивал, Международен джаз фестивал, Летни театрални празници, Международен фестивал на планинарското кино, фестивали на изкуствата, конкурси за красота, изложения и други събития.

Най-големите професионални културни институти в България, наши и световни артисти и музиканти, показват своите театрални постановки, концерти, спектакли, балетни и други представления на сцената на читалището.

 

КОНТАКТИ:

2770 гр. Банско, пл. „Никола Вапцаров” 1

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Председател: Мая Стоицева - тел.: 0878450014