Log in

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА

От 16 до 22 септември 2021 г...

ОБЯВА за приемане на заявления за…

Община Банско, в качеството си на доставчик...

С тържествен водосвет в Банско бе открита за движение новоизградената улица покрай река Глазне, която ще се нарича „Гранит”.

БАНСКО ИМА НОВА УЛИЦА

С тържествен водосвет в Банско бе открита...

СЛЪНЧЕВ И ПРАЗНИЧЕН 15 СЕПТЕМВРИ В ОБЩИНА БАНСКО

СЛЪНЧЕВ И ПРАЗНИЧЕН 15 СЕПТЕМВРИ В…

В училищата в община Банско днес прозвуча...

Спортен клуб на ветераните в подкрепа на детския футбол

Спортен клуб на ветераните в подкрепа…

Истински празник за децата от община Банско...

За поредна година Добринище събра гросмайстори от цялата страна и чужбина.

Четвърти Шах фест Добринище приключи с…

За поредна година Добринище събра гросмайстори от...

Държавно първенство по ски бягане под егидата на БФСки

Бегачите от ски клуб ”Банско” с…

Днес на Юндола се проведе Държавното първенство...

Четвърти шахматен турнир ,,Шах фест Добринище 2021

Четвърти шахматен турнир ,,Шах фест Добринище…

В събота в град Добринище шахмайстори от...

БАНСКО РЕЦИКЛИРА!  ВСИЧКИ ЗАЕДНО В ГРИЖА ЗА ПРИРОДАТА!

БАНСКО РЕЦИКЛИРА!  ВСИЧКИ ЗАЕДНО В ГРИЖА…

На 13 септември в община Банско, стартира...

20 ГОДИНИ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ПЛАНИНАРСКОТО…

Най-мащабният филмов фестивал за планинарско, екстремно и...

В Банско се проведе работна среща, на която се обсъдиха неотложните мерки и действия за подготовка на предстоящия зимен сезон

В Банско се проведе работна среща…

Служебният министър на туризма доц. Стела Балтова...

Pirin Ultra

Банско - домакин на петото издание…

На единадесети и дванадесети септември Банско ще...

ВАЖНО

Патронажна грижа+ в Община Банско

ПРИЕМ НА ДОКУМЕНТИ ПО ПРОЕКТ „ПАТРОНАЖНА ГРИЖА+ В ОБЩИНА БАНСКО“

  Във връзка със сключен договор за проект № BG05М9ОP001-6.002-0191-CO1 „Патронажна грижа+ в Община Банско“, финансиран...

СПОРТНИ НОВИНИ

В поредния старт от състезанията по ски бягане в календара на ФИС, провеждащи се в сръбския курорт Златибор, състезателите от СК”Банско” завоюваха поредните си отличия.

НОВИ УСПЕХИ ЗА БЕГАЧИТЕ ОТ СК ”БАНСКО”

В поредния старт от състезанията по ски бягане в календара на ФИС, провеждащи се в...

НАШИТЕ ДЕЦА

Завърши Детска полицейска школа 2021

Завърши Детска полицейска школа 2021

С връчване на грамоти, подписани лично за всяко дете от началника на РПУ Банско Кирил...

ХУДОЖНИКЪТ НА БАНСКО

Броени дни останаха до края на XIX-та изложба на художника Чавдар Тепешанов, подредена в Дома на изкуствата в Музеен комплекс Банско. Той нарича тази изложба юбилейна, защото я показва пред почитателите на творчеството му в годината, когато навършва 75.

Няма спор по въпроса кой е художникът, рисувал най-много Банско. Със своите стотици картини, посветени на града и планината, Чавдар Тепешанов напълно е заслужил да се нарича „Художникът на Банско”. Той е особено горд и удовлетворен от това прозвище, защото е посветил душа и четка на любимите Банско и Пирин.

В началото на 90-те години Чавдар Тепешанов „открива” за себе си като човек и творец планината, Банско и „много свестни, исторически хора”. И остава техен верен поклонник и приятел завинаги.

Първата изложба на художника в Банско е през 1993 г. Оттогава и досега, банскалии и гости на града са свикнали да го срещат из улиците на Старинния квартал, в полето около Банско или в планината – вглъбен в себе си, с очи само за красотата. Толкова ненагледна хубост, че я пресътворява отново и отново в картини, от които струят багри и светлина. Над осемстотин са платната, посветени на Банско и Пирин, а символът на града – кулата камбанария на църквата „Света Троица”, Тепешанов е рисувал 36 пъти.

Възторгът му от Банско и Пирин не е намалял с годините. И в шестата му поредна изложба повечето картини са вдъхновени от тях. Никой не може да разбере как е възможно да рисуваш един и същи планински връх, езеро или старинна улица десетки пъти и всеки път те да имат поразително силно въздействие и същевременно да са различни. Но „Художникът на Банско” твърди, че няма секрет – просто рисува с много любов.

Чавдар Тепешанов, който представя себе си като художник на свободна практика, е изработил свой собствен стил и техника на рисуване, които правят платната му разпознаваеми и запомнящи се. Има свои верни почитатели, особено в Банско, които ревниво пазят за себе си пейзажи, портрети и натюрморти, а други купуват картини за подарък на близките си, живеещи в чужбина, за да поддържат жива връзката им с Родината. Негови картини са притежание на много българи, а също и на колекционери от САЩ, Германия, Франция, Израел, Нова Зеландия, Австралия, Ейре, Гърция и др.

Художникът рисува не само с бои, но и с думи. Освен 19-те самостоятелни изложби, Чавдар Тепешанов има издадени 11 книги – поезия, белетристика, публицистика и документална проза. Тази година той е удостоен от Съюза на българските писатели с най-високото отличие за принос в съвременната българска литература.