Log in

ДЕЦА И ДЪРВЕТА ЩЕ РАСТАТ ЗАЕДНО

За втора поредна година децата от община Банско участват в кампанията „Засаждаме бъдеще” с Гората.бг. Макар и много по-скромно като брой в сравнение с миналата година, и сега бяха подготвени стотици детски образователни комплекти за отглеждане на собствено дърво.

Чрез отдел „Озеленяване” на Община Банско, над двеста малки ученици  от подготвителните групи на НУ"Св.Паисий Хилендарски" гр.Банско и ДГ”Мечо Пух” гр. Добринище и от първи до четвърти клас на СУ”Неофит Рилски”гр.Банско получиха комплекти за отглеждане на дърво. Те посадиха със собствените си ръце семена от явор, жълъди от червен дъб и кестени. Всяка саксия от рециклирана пластмаса е с етикет, на който децата отбелязват името си, какво и кога е посадено. Те трябва да се грижат за израстването на фиданката в продължение на две години, като през това време наблюдават развитието на растенията. Следващият етап ще бъде засаждането на фиданките в зелените градски зони.

За да прекарват децата повече време сред природата, специалистите от общинските служби възнамеряват, заедно с учителите  от подготвителните групи и началния курс,  да надградят идеята, като водят децата  в парка и в гората наесен да събират подходящи за засаждане жълъди, кестени и семена. Събраният материал ще бъде посаден от децата в общинския разсадник, където шансовете за отглеждане на здрав разсад са добри.