Log in

ЧИТАЛИЩЕ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ -1894” - гр. БАНСКО

Читалище „Никола Вапцаров - 1894“ е самобитно духовно средище и модерен културен център. Читалището в Банско пази стародавните традиции на своя град и надгражда нови и модерни културни практики. То е място, осигуряващо достъп до култура и информация. Място, където всеки може да се развива като творец.

Работата на читалището е насочена в изпълнение на следните основни цели:

• Да опазва културно-историческото наследство и националните традиции

• Да съдейства за развитие на културния туризъм в общината чрез максимално използване на културно-историческото наследство и местните традиции, да подпомага дейността по издирване на фолклорното наследство, етнографията и краезнанието на територията на общината

• Да работи за осигуряване на по-добра и съвременна образователна, културна, социална и информационна среда на населението

• Да създава възможности за личностна изява на младите хора

• Да разшири съдържателния и социалния обхват на читалищната дейност за привличане на по-широк кръг от населението

• Да поддържа активно партньорство с Общинската администрация и неправителствените организации, както и с други културни институти и бизнеса

Читалището реализира тези цели със следните свои дейности:

Библиотечна дейност

Библиотеката при читалище „Никола Вапцаров 1894” - гр. Банско изпълнява своята основна функция като обществена библиотека – да съхранява, обновява, обогатява фонда и предоставя информация на своите потребители за библиотечната си колекция, която наброява 52 500 тома литература от различни отдели на знанието.

Информационно-документалните масиви се обогатяват непрекъснато, като библиотеката се стреми да предоставя информация според потребителското търсене, както и неограничен достъп до фондове и услуги на всеки потребител. Мисията и функциите на библиотеката се дефинират от обществените порядки и от очакванията към нея. Ролята, която библиотеката е поемала се е променяла в различните времеви отрязъци. Новите технологии оказват по-сериозно въздействие върху библиотеката. Тя работи по програма „Глобални библиотеки”, чрез която потребителите могат да ползват информационно-комуникационните технологии. Успява да съхрани интереса към печатното богатство на библиотеката и същевременно да въведе добри практики в сферата на комуникацията и информацията.

В библиотеката се провеждат и културно-просветни прояви. Целта им е популяризиране на книгата, стимулиране на четенето и творчеството, както и изграждане на облика на библиотеката като институция, която заема важно място в социалния живот на читатели и потребители.

Културно-просветна дейност

С разнообразни по форма и съдържание модели на културно-просветната дейност читалището отбелязва годишнини на бележити дати, личности и събития, официални и професионални празници, празници от християнския календар. Още в първия ден на годината оживява един празник, останал във времето и продължен днес – Новогодишен кукерски карнавал, подготвен от махалите участници с помощта на читалището. С различни форми на културно-просветна дейност се отбелязват Бабинден, Деня на самодееца, Деня на жената, Цветница, Великден, Коледа. Честват се 3-ти март – Национален празник на РБългария, 24 май – Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура, 1 юни – Ден на детето, 2 юни – Ден на Ботев, 5 октомври – Ден на Банско, 1 ноември – Ден на народните будители и други официални празници.

Читалището организира срещи и с местни творци. То е ревностен пазител на фолклорните традиции на Банско. Организира фолклорни концерти, събрали в себе си красотата на банската песен, ритъма на хорото, багрите на банската носия и колоритен бански хумор.

Всички културни прояви, организирани от читалището, се радват на изключителен интерес и се посещават от банскалии и гости на града.

Художествено-творческа дейност

В читалището развиват своя талант и умения много деца и възрастни. Всички самодейни състави са основни участници в културните прояви от празничния календар на читалището, както и този на община Банско.

Банскалии и гости на града познават и обичат самодейците на читалището. Чрез любителското творчество в читалището се поддържа жив прекрасния бански фолклор, поддържа се жива връзката между млади и стари.

Характерното за Банско двугласно пеене е в основата на изпълненията на мъжките групи с ръководители Георги Гюмов, Борис Хаджипопов, Димитър Касапинов, женските певчески групи с ръководители Йорданка Чорбаджийска, Йорданка Маркова и Надежда Хаджиласкова. Групи деца, обединени в състав „Банска младост“ с ръководител иконом Георги Касапинов и Димитър Касапинов, и младежките фолклорни групи с ръководител Атанас Янчовичин, продължават традициите в банското пеене и свирене. Една своеобразна школа, която подготвя и насочва децата за обучение в учебни заведения по изкуствата. Съставът за народни танци с формации „Забавление“, „Веселие“ и „Пиринско настроение“ с ръководител Десислава Баханова, оживява традициите в танца, школа за музикална и танцова култура.

В читалището намират място и съвременни любителски формирования. В четири групи хореографите Десислава Баханова и Райна Асева обучават жени и мъже от различни възрасти, банскалии и гости на града по български народни танци. Така наречения фолк-фитнес. Голям е интереса към състава за характерни танци и балет с хореограф Райна Асева, още една възможност за творчески избор на децата от Банско. Изискан вкус, грация и хармония има в изпълненията на танцов клуб „Силвана денс“ с ръководител Силвана Ханджийска .

Читалището дава сцена за изява и на младежка театрална студиа с ръководител Мариана Думанова, която подготвя и представя пред публика свои спектакли.

Детската школа по изкуствата в читалището – едно място, където децата правят своите първи стъпки в изкуството при преподаватели – отлични професионалисти. Тук се обучават деца по пиано, акордеон, тамбура, други музикални инструменти и народно пеене с преподаватели Марина Иванова, Костадин Бърдарев, Димитър Касапино и Нели Александрова. Децата от школата показват придобитите умения пред своите родители и гости в организираните концерт-продукции на класовете.

Доброто ниво на изпълнение и богатия репертоар, дават възможност на самодейните състави и изпълнители на читалището да участват във фестивали, конкурси, турнири и събори и да печелят престижни награди и приятели в станата и чужбина.

Читалище „Никола Вапцаров-1894“ е модерен културен център с богата материално-техническа база, отговоряща на всички съвременни изисквания. То  участва в организацията и дава сцена на големи културни събития, организирани от община Банско, като: Международен балетен фестивал, Международен джаз фестивал, Летни театрални празници, Международен фестивал на планинарското кино, фестивали на изкуствата, конкурси за красота, изложения и други събития.

Най-големите професионални културни институти в България, наши и световни артисти и музиканти, показват своите театрални постановки, концерти, спектакли, балетни и други представления на сцената на читалището.

 

КОНТАКТИ:

2770 гр. Банско, пл. „Никола Вапцаров” 1

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Председател: Мая Стоицева - тел.: 0878450014

 

ТВОРЧЕСКИ ЕКИП

Димитър Бачев - секретар - тел: 0884512289

Мария Пицина - организатор програми - тел.: 088899842

Елена Клечорова - главен библиотекар - тел.: 0888955119

Костадин Бърдарев - музикален ръководител и озвучаване

Десислава Баханова - хореограф

Валентина Златева - библиотекар

Роза Цонева - библиотекар

Димитър Касапинов - музикален ръководител

Катерина Газянова - счетоводител