Световният ден на водата 22-ри март в СУ „Неофит Рилски”- гр. Банско

  • PDF

Учениците от СУ „Неофит Рилски”- гр. Банско знаят, че само 3 процента от водата на Земята е годна за пиене, а за да оцелее човечеството има нужда от чиста питейна вода. Своята тревога , че някъде по света има хора, за които всяка капка  е от огромно значение, шестокласниците материализираха в изложба от макети за пътя и стойността на водата. Изложбата е израз на провокиран интерес и съпричастност, създадените експонати недвусмислено показват, че е нужно всички да осъзнаем колко ценна е водата и да започнем да я уважаваме. По детски макетите внушават мъдрост, която може би често забравяме:
„Водата всъщност е източникът на нашия живот, а за съжаление не е даденост в неограничени количества. Само когато успеем да осъзнаем това, можем да се научим да опазваме водата в природата, за да съхраним живота на Земята”.
Инициативите в училището продължават с прожекция на учебни филми, представяне на презентации и среща-разговор с гост от ПОСВ-гр.Банско.

Какво може да направи индивидуално всеки от нас,

за да допринесе за опазването на водата?

  1. Да поддържаме крановете на чешмите у дома в изправност – една капеща чешма харчи над  70 л. вода дневно.
  2. Да не изхвърляме отпадъци в тоалетната, защото всяко пускане на водата е 5-6 литра вода и да сменим старото казанче с ново, по-икономично.
  3. Да използваме душ, когато се къпем, а не вана.
  4. Нека препаратите, с които почистваме у дома, да са екологични, защото освен че не замърсяваме сериозно водата, която ползваме, запазваме и своето здраве.
  5. Ако обичаме студена вода, вместо да източваме чешмата, може просто да държим бутилка вода в хладилника.
  6. Да използваме съдомиална машина, и то само когато я напълним. Така ще спестим 8-10 пъти повече вода, отколкото ако стоим прави до мивката с куп чаши и чинии.
  7. Нека не поливаме растенията в двора си никога с чиста питейна вода, а да събираме при възможност дъждовната или може да ползваме пречистена от битовата пречиствателна станция.voda-002


eobshtina


open-data

banski-vestnik

 

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И В:

instagram youtube

medii

You are here