Log in

С БОХЕМИ ФЕСТ И БАНСКО БИЙТ ТОВА ЛЯТО ПО-БЛИЗО ДО ЗВЕЗДИТЕ

Това лято Банско се превръща в център на фестивалната култура, перлите в програма са балканският Бохеми Фест и авангардното и алтернативно събитие Банско Бийт.bohemi-logo

Балкански фестивал „Бохеми” се появява с бум на площада в Банско! Датите са 26 и 27 юни, а енергията, която ще се породи от силата на неравноделните ритми характерни за местността, отчасти ще напомни същинска вихрушка, завладяваща и помитаща всяка следа от еднообразието и клишето на делника.

Мястото е сякаш създадено да събира щедри и весели хора, където всеки ден е специален, и е за душата. Община Банско е съорганизатор на събитието, като намерението е да превърнат малкото градче в прегръдките на Пирин, в незаменимо място за разтуха през всички сезони. Екипът на „Бохемия Ентертейнмънт” вече обяви част от музикалните вихри - сръбският майстор на баладата Zeljko Joksimovic, световноизвестният български кларнетист Иво Папазов-Ибряма , македонската поп дива Karolina Goceva, сръбските тръбачи от "Barka Brass Bend". Ще утолим жаждата си за гръмка и буйна балканска музика с гръцката банда Baildsa - „bayılmak“, в превод означава „да припаднеш“, „да утолиш“. На живо ще гледаме и Gadjo Dilo , които зорко пазят стила „Manouche gypsy jazz“ , както и уникалната българска инструментална формация „Булгара” и страхотните „Бански Старчета“. Тепърва ще бъдат обявени още имена на артисти, а като казахме това, бързаме да ви съобщим, че водещият на събитието е Ники Станоев. Сами разбирате, че смехът и веселбата ще се разливат щедро като руйно вино на стария бански площад.

С това не се изчерпва пъстротата на юнското „Бохеми” - музикалното събитие без еквивалент в България. Съвсем скоро предстои да разберем още малки тайни от кухнята на фестивала.

Най-хубавото оставихме за десерт – входът е свободен! Така че всеки, в чиито вени тече бохемска кръв е добре дошъл, а колко добро ще завари, сам ще се увери!

Летните фиести в пиринския град продължават с „Bansko Beat“ - мощно музикално цунами, с чисто нови песни и разбиващи хитове, което ще разлее енергията си през десет планини, в десета! James Arthur, Mo 'Kalamity, Shawn Lee's Ping Pong Orchestra, Little Dragon, Sam Feldt и много други на 10-ти и 11-ти юли, Банско! Двудневният фестивал е за всички, които предпочитат новата вълна в музиката, тази, която носи послания. „Банско Бийт“ е събитието, което ще ни извиси до звездите - буквално! Безбрежният хоризонт над фестивала ще блести от блясъка на великолепни музиканти от различни краища на света, а небесните фенери ще светят само за тях и нас.

Първият хедлайнер на „Bansko Beat” – James Arthur, е абсолютна сензация с много, наистина много почитатели у нас. Британецът стана популярен през 2012 г. с победата си в X Factor Великобритания. Първият му сингъл - “Impossible” се превърна в тотален хит, а с него и увереността, че няма невъзможни неща за таланта.

До безценно съкровище са достигнали организаторите – откритието на „Банско Бийт“ 2015 г. са шведските артисти Little Dragon!За пръв път на сцената в България ще излязат големите приказни дракони. Легендата разказва, че умеели да палят огън в душите на хората, с нечуван саунд и митични ритми. Сензационният си стил постигат, като смело смесват най-доброто от всички стилове през годините и го превръщат в незабравимо електронно, магично шоу.

Редом до Little Dragon на пулта ще застане и малкият (на години) голям (на талант) герой на 2015 - Sam Feldt, за да покаже на феновете си тук, какво е любов и как музиката е най-добрата част от нея. Ремиксите му, като тазгодишния "Show Me Love", са абсолютното доказателство за уменията на популярния DJ Sam Feldt - един от изпълнителите на световната сцена,  който залива публиката с емоция и енергия със своята deep house музика.

Друго откритие на Банско Бийт са американците Shawn Lee’s Ping Pong Orchestra – те ще бъдат за първи път в България, като част от програмата на фестивала. Американецът Shawn Lee създава инструменталния си проект Shawn Lee's Ping Pong Orchestra през 2004 г. Тогава излиза и дебютният албум на формацията - Music and Rhythm. Музиката им озвучава сериали, игри и филми.

За първи път тук ще пристигнат и французите Mo ’Kalamity and The Wizards, за да се уверим, че плавните ритми на реге музиката чудесно се преливат в шума на вековната гора. Любов и мир са посланията, които неизбежно улавяш, когато слушаш гласа на Mo ’Kalamity.

Към звездния фестивал ще се включат и музикантите от The Sensimillianz - посланиците на реге културата в България. Любовта, единството и разбирателството е в тях и те ги предават на всеки чул музиката им. Mr. I (Root Souljah, Roots Rocket Band), Ясен Обретенов – Яшата (Root Souljah, Уикеда, Roots Rocket Band), Maкс (Kozza Mostra, Ogi23),Мони (One Soul) и VoLion (Southwick, Roots Rocket) ще представят последния проект на лейбъла - The Ireation. Бандата продължава развитието на класическия roots reggae звук, в който съчетава умелохип-хоп и соул елементи, с други думи – неповторимо изживяване за слуха.

„Bansko Beat” крие още изненади за всички нас, а последната, за която узнахме е конкурсът за непопулярна българска банда, който ще се проведе с приятелската подкрепа на „БГ радио”. За повече информация следете уеб сайта на www.eventzone.bg

Вече е пределно ясно за всички, че страната ни е привлекателна дестинация за музикантите от цял свят и мъничък, но значим фактор от фестивалната сцена на Европа. Особено Банско. Най-вече Банско.